BETA! Nu smygöppnar vi upp Upptäkke! Har du feedback hör av dig till oss på hejsan@upptakke.se

Solhem Hotel – ditt basläger för äventyr

Med sin historiska förvandling från pensionat till partypalats till hotell och nu till ett basläger för upptäckare, har Solhem Hotel i Gotland alltid följt med tiden. Detta äventyrshotell erbjuder inte bara ett vackert hemvist för sina gäster, men strävar efter att vara en startpunkt för upptäcktsresor och äventyr på ön. Med en omsorgsfull renovering som tar till vara på Gotlands unika natur, öppnar Solhem Hotel upp för möjligheter att utforska allt det fantastiska Gotland har att erbjuda - oavsett årstid.

Den aktiva upptäckaren känner sig hemma på Solhem. Kliv över tröskeln, känn axlarna sjunka och pulsen gå ner. Det är inte bara värmen från den vattendrivna eldstaden i lobbyn som ger värme – färgerna, inredningen och inte minst personalen omfamnar alla som gästar Solhem.
– Den som kommer för att upptäcka Gotland har kommit rätt. Vi har världsarvet precis intill oss, vi har närhet till naturen. Och här finns massor att göra för den som vill fiska, vandra, surfa, upptäcka tryffeln, dyka eller ge sig ut på spännande cykelturer, säger Patrik Björkander, sälj- och marknadschef.

En snabb blick i backspegeln visar ett klassiskt pensionat i underskön miljö med Visby Ringmur och medeltidsminnen ett stenkast bort. På 1980 och -90-talen blev Solhem en mötesplats för fest, diskotek, dans – och några övernattningsrum. Man bytte skepnad till renodlat hotell under ett antal år, gick med i Best Western-kedjan där Strand Hotel på Strandgatan var flaggskeppet. Lillasyster Solhem blev lite styvmoderligt hanterat.
För ungefär 1.5 år sedan tog företaget ett inriktningsbeslut och Solhem förvandlades.

Målgruppsanalysen var gjord, bussgrupperna ville man fortsätta attrahera men kategorin aktiva upptäckare lades till. Efter pandemiåren påbörjades en omfattande renovering av lobby och hotellrum.
– Outdoorintresset exploderade under pandemin och det ville vi ta vara på. Vi tog en titt på målgrupperna igen för att identifiera vilka kunder vi vill attrahera, säger Patrik.

Nu har Solhem Hotel genomgått ett varsamt ansiktslyft och bjuder in till en startpunkt för upptäckter. Avskilt men nära i den vackra parken Palissaderna med utsikt över Östersjön, kyrkspiror och medeltidsstadens takåsar.
– Vi har försökt få in den gotländska naturen i hotellmiljön. Kalkstenen, skogen, mossan och toner från havet. Vi är ett hotell som välkomnar alla årstider och gäster som vill utforska ön utanför sommar-, sol och badsäsongen. Gotland är så mycket mer, höst och vår är magiska årstider, säger Patrik.

Han säger att man kommer utveckla samarbeten med aktivitetsarrangörer, naturfotografer, fiskexperter, fågelskådare, restauranger, mikrobryggerier, andra boendeanläggningar…listan är lång och bara fantasin sätter gränser. Inspiration är nyckelord.
– Vi kan bli gästens partner för att paketera deras unika upplevelse på Gotland. Våra möjligheter att sy ihop attraktiva tematiska paket för våra gäster är spännande och nästan gränslösa, säger Patrik.

Håll utkik, under hösten kommer Solhem Hotel att göra avtryck. Resan är påbörjad, ett basläger är skapat för utflykter. Familjer, bussresenärer, unga, äldre, coola och alla däremellan har i Solhem en plats att sova gott, äta en god frukost och smida upptäckarplaner.
– Sen kan man komma tillbaka hit på kvällen, sätta sig vid lägerelden i lobbyn och prata om sina upplevelser med andra. Vi tror det här kan bli en plats där erfarenheter delas och idéer föds. Ett basläger där vår personal kommer vara delaktig i att skapa en mötesplats även för lokalbefolkningen, säger Patrik.

Solhem Hotel öppnar famnen för gotlänningar att upptäcka och utforska. Det lokala frilufts- och föreningslivet kommer bli en del av olika samarbeten som i förlängningen berikar och utvecklar det gotländska samhället.
– Det är kämpigt i dag för många föreningar att hitta ideellt engagemang, kan vi hjälpa dem att stärka sina verksamheter genom att jobba tillsammans är det fantastiskt, säger Patrik Björkander.

Pensionatet har blivit ett basläger för upptäcktsfärder och i den bästa av världar lokal samhällsutveckling.
– Det finns en genuin intern stolthet hos personalen att vara med och skapa något nytt. Vi är en serviceanläggning som vill lära oss genom våra gästers önskemål, det sporrar och utvecklar oss.

Upptäkke